Blog nasıl açılır? 2022 dev blog açma rehberi

Genel
  • Blog, insanların bilgi, birikim, deneyim veya herhangi bir konuda düşüncelerini yazdığıp tüm dünya ile paylaşmasını sağlayan bir internet sitesi türüdür.

    Blog açmak için hiçbir kod bilgisine ihtiyaç yoktur. Wordpress, Jomla, Ghost gibi ücretisiz yazımları kullanarak veya Blogger, Blogcu gibi platformlar üzerinden çok kısa sürede bir blog sitesi açılabilirsiniz. Bu yazıda sıfırdan bir blog açıp yayına alacağız ve ilk blog yazımızı paylaşacağız.

    Blog Açarak Para Kazanma

    Günümüzde başarılı olan bir çok blog var. Blogunuzda kaliteli içerikler üretirseniz güzel paralar kazanabilirsiniz. Para kaynağınız ise reklamlar olacak. Dikkat ederseniz girdiğiniz hemen hemen her sitede reklamlar ile karşılaşırsınız. İşte sizde sitenize bu şekilde reklam alarak para kazanabilirsiniz. Üstelik işlediğiniz konuya bağlı olarak özel reklam teklifleri gelecektir. Şimdi size başaralı bir blog sitesi örneği göstereyim.

    Bu siteyi bende severek takip ederim. Uzun zamandır yayında. Bu linkte reklam için istenilen fiyatları ve daha önce reklam verenleri görebilirsiniz. Sizde özgün dilinizle bu şekilde başarılı bir blog yazarı olup, kurumsal firmalardan reklam alabilirsiniz.

    Eğer kendiniz bir şeyler üretiyorsanız Blogunuz üzerinden bunları satıp para kazanabilirsiniz. Mesela diyelim ki el işleri ile alakalı bir blog açtınız, blogunuzda kendi ürünlerinizi satıp para kazanabilirsiniz.

    Blog açar açmaz elbette para kazanmaya başlamayacaksınız. Aslına bakarsanız ilk başta amaç para kazanmak bile olmamalı.

    Severek yazıyorsanız, blogunuza içerik üretebilmek için daha çok araştırma ve okuma yapmaya başlayacaksınız. Böylece hem bilginiz/kültürünüz artacak hem de güzel paralar kazanacaksınız.

    Blog Sitesi Ne Kadar Kazandırır?

    Blog sitesinin ne kadar para kazandırır? Sorunun cevabını kimse vermez. Eğer bir blog sitesinin ziyaretçisi yoksa elbette para kazanamaz. Ancak oturmuş ziyaretçisi olan bir blogda kazanmanın üst sınırı yoktur. Aylık 1.000 TL’de olabilir 20.000 TL’de. Bu tamamen sitenin popüler olması ile alakalıdır.

    Başarılı Bir Blog İçin Bir Kaç Tavsiye

    Başarılı bir bloga sahip olmak için aşağıdakileri dikkate almanızı öneririm.

    • Asla başka sitelerden kopyala yapıştır içerik paylaşmayın. Yazacağınız yazılardaki her cümle size ait olmalı.
    • Kendinize bir hedef belirleyin. Ulaşmak istediğiniz kitle ile aranızda bir bağ kurmak ve bu bağı geliştirmek için ne tür içeriklere yer vermeniz gerektiğini analiz edin.
    • İnsanlar internette genellikle güncel konularda arama yapar. Bu yüzden blogunuzda mutlaka güncel konulara yer verin.
    • Bir blog sitesinde en önemli kriterlerden biride sürekliliğidir. Örneğin “her hafta bir yazı yazacağım” deyin ve mutlaka her hafta bir yazı paylaşın. Elbette içerik paylaşmanın sınırı yoktur. Yazabiliyorsanız her gün yazın 🙂

    Blog Türleri Nelerdir?

    Çok farklı blog türleri vardır. Bazı bloglarda sadece tek bir konu işlenebiliyorken, kişisel bloglarda aşk, kitap, eşya, spor, giyim gibi kategorilerden içerikler paylaşılabilir.

    Blog konusunda az çok bir bilgiye sahip olduğunuza göre artık blog nasıl açılır? sorusunun cevabına geçebiliriz.

    Blog Nasıl Açılır?

    Sıfır maliyetle bir blog sitesi açmak mümkün olsa bile ben bunu tavsiye etmiyorum. Nedeni ise çok basit, özgür olamazsınız. Bu yüzden tüm kontrolün bizde olduğu bir site açacağız.

    İlk olarak bir alan adına sahip olmamız gerekiyor. Alan adı internet sitelerine girmek için tarayıcıya yazdığınız adrestir. Örneğin bu sitenin alan adı kurulumu.net’tir. Sizin de bir alan adınız olmalı!

    Alan Adı Nereden Alınır? Alan Adı Ne Kadardır?

    Alan adı satan bir çok firma var. Dilediğiniz bir firmadan alabilirsiniz. Ancak ben bu konuda Cenuta üzerinden siteyi kuracağım için sizde alan adınızı oradan alabilirsiniz. Yazı yazdığım tarih itibarıyla com uzantısına sahip bir alan adı 66,7 TL idi.

    Cenuta firmasında sayfanın sağ üst tarafında bulunan Üye Ol butonuna tıklayıp üye olun. Sonra ana sayfada alt kısımda bulunan forma kullanmak istediğinizi alan adını yazın ve müsait olan adınının satın alma işleminini tamamlayın.

    cenuta.jpg

    Şimdi sitemizin yayın yapacağı bir barınma alanı almamız gerekiyor. Buna hosting adı veriliyor. Şimdi başlangıç için bu sayfadan bir hosting paketi alalım. Ekonomik S paketinin Yıllık ücreti 32 TL. Bu paketi seçelim.

    Açılan sayfaya az önce satın aldığımız alan adını en altta bulunan yere yazalım.

    hosting.jpg

    Alan adınızı yazın ve devam edin.

    kayit2.jpg

    12 aylık planı seçin ve “Devam Et” sekmesine tıklayın. Açılan sayfadan ödeme işlemini tamamlayın.

    Ödeme işlemi tamamlandıktan sonra kullanıcı paneline yönlendirileceksiniz. Sol menüde bulunan Hizmetlerim sekmesine tıklayıp satın aldığınız alan adını ve hostingi görebilirsiniz.

    yonetim.jpg

    Çark simgesine tıklayın ve açılan sayfada sol menüde bulunan Cpanel Giriş sekmesine tıklayın.

    cpanel.jpg

    Şimdi Web Yönetim panelinde sayfanın en altında bulunan Wordpress seçelim.

    wordpress.jpg

    Açılan sayfada “Şimdi Kur” seçeneğini seçelim.

    wordpress-kurulum.jpg

    Buraya tıkladığınızda artık Blogunuzdan sadece bir adım uzaktasınız 🙂 Şimdi açılan sayfada siteye giriş için admin bilgileri kısmına dikkat edelim. Diğer hiç bir seçeneği değiştirmenize gerek yok. Bir çoğu daha sonradan değiştirilebilir alanlar.

    blog2.jpg

    Admin Username: alanına kendi adınızı yazabilirsiniz.

    Admin Password: Buraya güçlü bir şifre girin veya önerilen şifreyi kullanın. Şifreyi kopyalamayı unutmayın.

    Admin Email: Kendi mail adresinizi girin.

    Sonra sayfayı aşağıya doğru kaydırın ve an altta bulunan şimdi kur sekmesine tıklayın.

    1 dakika sonra siteniz artık yayında olacak 💪

    Şimdi tarayıcıya alan adınızı yazın. Siteniz karşınızda olmalı. Yönetim paneline girmek için alan adınızın sonuna /wp-admin ekleyin ve kullanıcı adınızı ve şifrenizi girin. Açılan sayfa sitenin yönetim paneli sayfası. Yazılarımızı, kategorilerimizi, menülerimizi bu bölümden ayarlayacağız.

    İlk Blog Yazısını Yayınlama

    Sol menüde bulunan “Yazılar” Sekmesine tıklayın ve ardından “Yeni Yazı” sekmesine tıklayın.

    Şimdi ilk yazınız için bir başlık belirleyin ve içeriğini yazın. Zamanla metin editörünü tanıyacaksınız. Acele etmeyin.

    yazi-ekleme-yeni.jpg


Benzer konular